জেনারেল নলেজ প্রশ্নোত্তর

279
0
General Knowledge in Bengali

1. Ballavpur Wild Life Sanctuary is situated in which among the following districts?

(a) East Bardhaman (b) Nadia (c) Birbhum (d) South 24 Parganas

Ans. Birbhum

2. Which among the following is the first Open Defecation Free district of West Bengal?

(a) Nadia (b) Uttar Dinajpur (b) Darjeeling (d) Jalpaiguri

Ans. Nadia

3. Rammam Hydroelectric Power Plant is situated in which district of West Bengal?

(a) Darjeeling (b) Jalpaiguri (c) Bankura (d) Birbhum

Ans. Darjeeling

4. In which year Medinipur district was divided into East and West Medinipur districts?

(a) 1986 (b) 2001 (c) 2002 (d) 2005

Ans. 2002

5. What is the National Game of Canada?

(a) Ice Hockey (b) Lacrosse (c) Pato (d) Both a and b

Ans. Both a and b

6. Bhagyanagaram is the old name of which famous Indian city?

(a) Ahmedabad (b) Hyderabad (c) Delhi (d) Mysore

Ans. Hyderabad

7. Which among the following city of India is the largest producer of Musical instruments?

(a) Alang (b) Hyderabad (c) Meerut (d) Pipili

Ans. Meerut

8. Which among the following cricket stadium of India has renamed as ‘Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee International Cricket Stadium?

(a) HPCA Cricket Stadium (b) Green Park Stadium (c) Ekana Cricket Stadium (d) Wangkhede Stadium

Ans. Ekana Cricket Stadium

9. “Kings are made for Public; Public is not made for King” – who made this statement during the national movement?

(a) M K Gandhi (b) Moulana Abul Kalam Azad (c) Dadabhai Naoroji (d) W C Bannerjee

Ans. Dadabhai Naoroji

10. Who was the 1st president of BCCI (Board of Control for Cricket in India)?

(a) Anthony S. D’Mello (b) R.E. Grant Govan (c) Jagmohan Dalmia (d) Farook Engineer

Ans. R.E. Grant Govan

11. The famous Golconda Fort is situated in which state?

(a) Andhra Pradesh (b) Telangana (c) Karnataka (d) Tamil Nadu

Ans. Telangana

12. Pakyong Airport, that was inaugurated in 2018 became the first airport in which state?

(a) Meghalaya (b) Manipur (c) Sikkim (d) Mizoram

Ans. Sikkim

পিডিএফ ডাউনলোড করতে ক্লিক করুন

13. Who built Rani ki Vav in Patan of Gujarat?

(a) Queen Udaymati (b) Queen Bhagmati (c) Jodha Bai (d) Raja Man Singh

Ans. Queen Udaymati

14. Who is the chief architect of Victoria Memorial of Kolkata?

(a) Walter Grenville (b) Edwin Lutyens (c) Herbert Baker (d) William Emerson

Ans. William Emerson

15. Which of the following city is known as ‘Queen of Adriatic’ ?

(a) Venice (b) Rome (c) New York (d) Berlin

Ans. Venice

16. Which among the following is the capital of Mongolia?

(a) Muscat (b) Ulaanbaatar (c) Mogadishu (d) Rabat

Ans. Ulaanbaatar

17. What is the total strength of International Monetary Fund at present?

(a) 188 (b) 189 (c) 190 (d) 191

Ans. 189

পিডিএফ ডাউনলোড করতে ক্লিক করুন

18. Which among the followings is a famous folk dance of Mizoram?

(a) Rauf (b) Cheraw Dance (c) Wangala Laho (d) Lavani

Ans. Cheraw Dance

19.The first Green Bench of of the country was established in which year in Kolkata?

(a)1995 (b)1996 (c)1997 (d) 2000

Ans. 1996

20. Where is the headquarters of International Atomic Energy Agency?

(a) Bern (b) Vienna (c) Washington DC (d) Geneva

Ans. Vienna

পিডিএফ ডাউনলোড করতে ক্লিক করুন